Què és la representació llegenda de Sant Jordi?

La llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa és una obra de teatre musical a l’aire lliure i de carácter popular. La seua singularitat és la participacióde més de tres-centes persones en la seua posada en escena. Intervenen famíles senceres: iaios, adults, joves, xiquets ixiquetes. És una obra pera totes les edats. És una representació carregada d’elements simbòlics que pretén fer riure, emocionar i provocar una vivència col·lectiva gratificant. No debades, la representació de La llegenda de Sant Jordi és un projecte de teatre popular i comunitari que ha anat creixent i enriquint-se a cada nova funció. S’ha convertit en un espectacle de gran envergadura.

Cal destacar que és una experiència significativa i entranyable per a tots els components de les famílies fer teatre junts. I també per a la joventut del poble, representada en sant Jordi, la princesa, les donzelles i donzells, que cada any són triats en un ‘casting’ entre la joventut de Banyeres de Mariola.

El component humà és central en aquesta obra: persones de totes les edats, des de nadons fins a persones de més de
vuitanta anys tornen a participar en cada edició. Cada vegada més s’hi afigen  famílies senceres que donen major credibilitat a l’acció d’un poble medieval distribuït en gremis (ferrers, llauradors,  teixidors, espardenyers,  paperers…).

La llegenda de Sant Jordi conta una història col·lectiva,  on la gent del poble adquireix un gran protagonisme al llarg de la narració dels fets. L’obra mostra un model de convivència caracteritzat per la participació i la col·laboració entre els veïns, la manera de resoldre els seus conflictes col·lectius, el tarannà actiu i combatiu de les donzelles, la singularitat dels seus monarques, etc.

Destacada participació local en la representació de la llegenda de Sant Jordi

Prenen part també entitats locals com les dues bandes de música del poble, les colles de dolçainers ( i enguany per primer cop un grup de rock local: Inèrcia.) i la colla de dimonis La Quarantamaula que són els encarregats de conduir el drac, una espectacular titella articulada.  Fins i tot l’Ajuntament de Banyeres de Mariola dóna el seu suport assumint gran part del cost econòmic i donant facilitats des de diferents regidories perquè l’espai públic del parc es convertisca en un teatre amb totes les garanties.

La música en directe en la representació de la Llegenda de Sant Jordi és un dels majors atractius i reptes escènics. Poques obres s’interpreten actualment amb  música en directe, ni en teatre professional ni en el d’aficionats. A Banyeres ho fem possible cada tres anys gràcies a tants i tan bons músics i a una important tradició teatral que han permés que qualle un producte tan complex com aquest. Gràcies al treball del paisà Miquel Payà –director musical del muntatge des de 1999– s’han fixat unes peces coherents amb l’esperit de l’obra i la seua època a partir d’arranjaments sobre temes medievals-renaixentistes portats al terreny de la música de banda i dolçaina que introdueixen o acompanyen l’acció teatral en el nostre espectacle.

la llegenda de sant jordi

El parc municipal de Vil·la Rosario –l’emblemàtic edifici de principi del segle XX que actualment acull la seu del Museu Valencià del Paper–  és un dels components més bells de l’obra. Al parc s’han trencat les limitacions d’un escenari convencional i s’intervé sobre tot ell convertint-lo en un espai escènic que acull una proposta escenogràfica arriscada i complexa. Les diferents rampes ajuden perquè el joc escènic funcione d’una manera fluïda i sorprenent entre les diferents altures, per tanta gent com hi actua. El dinamisme de l’obra fa que l’acció passe d’un punt a un altre fent protagonistes ara els uns, ara els altres, i es done pas als elements sorpressius. L’espectador es queda atrapat amb una posada en escena d’aquestes característiques, i qui actua es mou envoltat d’un espai escènic tan potent i bonic que li fa viure intensament la història, segrestat indefugiblement per aquest espai natural.

Aquesta versió nostra va nàixer l’any 1981 amb motiu de la celebració del 200 aniversari de l’arribada al poble de la relíquia de Sant Jordi, el patró. Des d’aleshores vivim junts un gran joc simbòlic al voltant de la universal llegenda de sant Jordi i el drac. Construïm i compartim un imaginari col·lectiu a l’entorn d’aquest mite, fabricant imatges visuals i plàstiques, sonores, textuals, que estan dissenyades per a impressionar els sentits i emocionar: el drac, una gran titella articulada de cinc metres d’alçada i set de llargària rodejat de foc i fum; els singulars personatges que condueixen l’acció; els gremis del poble i l’ambientació d’espaii ferramentes; la princesa en l’engrunsadora esperant ser devorada pel drac sobre un potent espai blau solitari i profund, sols transgredit per la càlida presència de la lluna plena; l’aparició màgica i misteriosa de sant Jordi des de gran altura entre boires i núvols
i, finalment, la sang del drac, representada per un grup de joves que, despenjant-se des de gran altura, dansen conduint la llarguíssima tela roja que brolla del drac. A cada posada en escena refem la manera de transmetre i mostrar aquest conjunt d’imatges que configuren La llegenda de Sant Jordi. Ens plantegem nous reptes, enriquint aquest univers imaginari.

Construir-lo, viure’l i compartir-lo col·lectivament ens construeix, ens fa viure i ens identifica com a poble

1 Comentario
 1. ENTRADES JA A LA VENDA !!!
  * PREU GENERAL: 10 euros
  ( Els menors de tres anys, sense dret a ocupar cadira serà gratuït , ( o siga ,albraç d’algú ) Açò es controlarà al recinte )
  * Preu reduït 8 euros : Discapacitats, majors de 65 anys i per a grups de 15 persones ó més …

  – VENDA ANTICIPADA :

  1 – A partir del mes de Maig al nostre local ( carrer Francisco Berenguer Mora nº 3 – baix ( darrere del mercat , junt al fotògraf Remigio Silvestre ) en el següent horari :

  * DILLUNS :
  – MATINS : TANCAT
  – VESPRADES : de 17 a 20h. 9 a 13 h.

  * DIMARTS , DIMECRES , DIJOUS i DIVENDRES :
  – MATINS : de 10 a 13 h.
  – VESPRADES : de 17 a 20 h.

  * DISSABTES :
  – MATINS :de 10’30 a13’30 h.
  – VESPRADES : TANCAT

  * DIUMENGUES : TANCAT

  2 – A partir de JUNY :
  – EN LA BIBLIOTECA MUNICIPAL , AL CARRER LA MALENA ( escales )
  – PAPERERÍES ( BALDOMERO , AL VENT ,SANT JORDI , XSPAIN )
  – ALS ESTANCS DE BANYERES : ( Nº 1 , EN LA PLAÇA L’ESGLÈSIA i Nº 2 AL CARRER FRAY LEONARDO )

  3 – Amb un enllaç directe de compra online a través de la web de TICKETEA :
  https://www.ticketea.com/representaciollegendasantjordi/

  4 – Realitzant una transferència al compte de l’Associació en Caixa Ontinyent :
  IBAN ES 45 2045 6024 31 3000039468

  – Les entrades comprades per transferència es podràn arreplegar en la taquilla el mateix día de la Representació a partir de les 20 h.

  * INSTRUCCIONS PER A REALITZAR LA COMPRA D’ENTRADES PER TRANSFERÈNCIA :
  Quan es realitze la transferència cal indicar al concepte les següents dades ( amb un màxim de 120 caràcters).
  . Nom, cognoms, telèfon, localitat de procedència del qui la fa.
  . Nº entrades.
  . Día de la representació a la qual volen assistir ( divendres ó dissabte )
  Exemple: Jordi Garcia Vilar, 123456789, L’Eliana (València). 25 entrades- divendres
  * Enviar un e-mail adjuntant una còpia de la transferència al nostre correu : llegendabanyeres@gmail.com

  Contestarem a l’e-mail amb la major brevetat confirmant que ha estat possible fer la reserva d’acord amb el número d’entrades sol·licitades i el día desitjat.
  En el cas que no es poguera atendre la demanda per no quedar localitats, es proposarà un canvi de día. Si no s’arribara a un acord, es tornaríen els diners.

  * PUNTS DE VENDA FORA DE BANYERES :
  – ALCOI : » MANETES.NET – Shopping & Retail » , C/ Milagrosa , nº 16

  ATENCIÓ !!!
  Recomanem l’adquisició anticipada d’entrades per la previsió de gran assistència de públic a la representació, com en les darreres edicions.
  Estem a la seua disposició per qualsevol informació i consulta que desitgen fer-nos.

  ELS ESPEREM A TOTS SEGURS DE QUE GAUDIRAN D’AQUEST SINGULAR ESPECTACLE, D’AQUESTA NIT MÀGICA EN UN BELL ENTORN NATURAL !!!

  HA ARRIBAT LA NIT DEL DRAC !!!

  * Més informació a la pàgina web. : llegenda.banyeres.com
  * Al perfil de facebook : https://www.facebook.com/la.santjordi
  * Al twiter : https://twitter.com/LlegendaSDP
  * Al telèfon de l’Associació : 667 020 678

Contesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

*

©2024 InfoFesta.es la plataforma más grande de Fiestas Tradicionales en la Comunitat Valenciana  | INFOFESTA | MOROS I CRISTIANS | FALLAS | Descarga nuestra Aplicación móvil Morosicristians.app

CONTACTA

Envíanos un e-mail

Enviando

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?